Alla heterosexuella sminkar sig inte.


"Hon är nog lesbisk för hon sminkar sig inte"
.
Det finns vissa typer av människor, låt oss kalla dem heterosexuella. En del av dessa heterosexuella människor är även homofobiska, en del är bara korkade och sen finns det en stor del som är lika trevliga och underbara som du och jag är.
.
När man är barn är det inte alltid man medvetet får välja sina vänner. I skolan kanske man inte har lyxen att välja och vraka bland alla trevliga klasskamrater eftersom de för det mesta är väldigt otrevlig mot dig. Det kanske är du och en tjej till som inte riktigt passar in någonstans, och i brist på andra trevliga själar umgås ni och blir vänner. Ni kanske inte alls gillar att vara med varandra, men ni står ut eftersom alternativet att vara ensam inte är mer lockande. Vissa människor kanske hamnar i en kompisgrupp som sedan blir svår att ta sig ur och man håller ihop även om man egentligen inte har någonting gemensamt längre.
.
Jag var i en sådan kompisgrupp och det var på gymnasiet vi riktigt gick åt olika håll och jag slutade umgås med mina kompisar, det var ingenting jag led av då jag inte riktigt uppskattade deras beteende. Ibland träffar jag dessa kompisar, även om det var länge sen vi gick på högstadiet tillsammans, och idag är vi mer olika än någonsin.
.
Varför jag tar upp detta på min blogg är för att dessa kompisar är heterosexuella, homofobiska, korkade människor. Ni kanske anar varför jag inte kommit ut för dem än. När jag gick i högstadiet var det mycket snack om lesbiska i min kompisgrupp. Det var snack om den där tjejen som svarat "Ja" på frågan om man någonsin fantiserat om en person av samma kön (Sexualundervisningens frågestund), det var snack om läraren som tydligen var lesbisk och det var lite snack om mig. Att mina kompisar retade mig ett fåtal gånger med ord som "lebb" gjorde mig otroligt förbannad, för ingenting jag någonsin gjort var det minsta lesbiskt. Inte hade väl jag blivit kär i en tjej och inte heller hade jag hånglat upp en brud i korridoren. På högstadiet visste inte ens jag om att jag på senare tid skulle börja dejta tjejer.
.
För en tid sen hade jag bestämt mig för att komma ut för dessa människor, jag kände mig stark nog att försvara mig om de skulle säga något taskigt. Jag var sekunder ifrån att säga någonting då en av den antydde att jag dejtade en tjej och alla skrattade. Jag bestämde mig för att komma ut en annan dag, det var ju ändå min födelsedag.
Igår träffade jag två av dem och de började prata om en tjej som tydligen måste vara lesbisk för hon använder ju inte smink. Liksom VA?! Vad är det här för människor och vad gör jag här?
Jag borde ha kommit ut då med orden "det finns ju många lesbiska som sminkar sig också, titta bara på mig" (även om jag inte kallar mig själv lesbisk/homo annars).
Men jag gjorde ingenting, satt och var chockad över detta korkade uttalande om denna tjej som inte vill sminka sig och blir stämplad som lesbisk av personer som hon knappt känner. Jag vet att det bästa för mig vore att komma ut, eller i alla fall munhuggas lite när det gäller sådana här frågor som är så viktiga för mig, varför jag inte lyckas göra det vet jag inte. Förmodligen är jag väl rädd för att förlora dem, även om de är så korkade och elaka att jag borde bli glad om vi aldrig pratade med varandra igen.
Men det är väl så, vissa människor är svårare än andra att komma ut för och än är jag rätt så ovan att komma ut. I detta fall är det inte bara att komma ut för några stycken, utan kommer jag ut för dem så kommer jag ut för väldigt många för de skvallrar som bara den.
.
Hoppas att ni har en fin sommar och känner er inspirerade att komma ut för någon, jag ska försöka igen i alla fall. Skam den som ger sig. :)
/littleQ


SFQ in my heart!

Hej och glad sommar!
Denna tid på året gör mig så glad och nostalgisk. Det är skolavslutningar, studenten, examen och säkert en massa annat spännande som händer som betyder slutet på en tid man haft med en grupp människor. Ett avslut betyder ofta också en ny början; 6:orna börjar högstadiet och får skåp och börjar hångla, 9:orna börjar kanske gymnasiet och läser något de verkligen vill eller söker jobb och tjänar pengar. Gymnasie 3:orna åker på resor över hela världen, söker jobb eller studerar vidare och de utexaminerade söker kanske sitt första "riktiga" jobb eller börjar forska.
Mycket spännande med andra ord!
.
För er som ska studera på högskola till hösten och kanske flyttar till en ny stad och känner att det vore trevligt med lite nya vänner på det nya stället kommer jag nu ge er ett tips jag själv har använt mig av: Join a group! Eller på svenska: Gå med i en grupp! :)
.
En grupp som jag absolut kan rekommendera till er som är högskolestudenter är SFQ, det är den gruppen som jag själv är aktiv inom här i min stad.
.
SFQ (Sveriges Förenade HBTQ-Studenter)
Vad gör? Samlingsplats för HBTQ-studenter inriktad mot social verksamhet samt påverkansarbete mot studentkårer och lokalsamhället.
Hur gör? Genom sociala aktiviteter som t.ex. filmkvällar, fikaträffar, spelkvällar, samtalskvällar, utflykter och vad som helst som medlemmarna vill. I min lokalförening bestämmer vi själva våra aktiviteter och beroende på vad medlemmarna vill så bli aktiviteterna därefter. Beroende på aktivitet kan man ta med "HBTQ-relaterade" frågor T.ex. filmkvällar med HBTQ-inriktade filmer, samtalskvällar med teman som "Komma ut" etc.
Hur blir man medlem? Medlem blir man genom att kontakta ordföranden i din lokalförening, men man behöver inte vara medlem för att få vara med på aktiviteterna så mitt förslag är att först gå på en aktivitet och sedan bli medlem på plats (om ni vill).
Medlemsskapet har varit helt gratis tidigare men jag tror att SFQ nu måste börja med en medlemsavgift för att kunna få bidrag, men som jag förstod det i min lokalförening skulle det bara bli en symbolisk summa (en liten summa med andra ord).
.
SFQ har 15 stycken lokalföreningar, de har lite lokala namn men jag kallar dem SFQ ändå (för min egen bekvämlighets skull).
Vi har: GaySHa (Södertörns Högskola), Gaystudenterna vid THS (Teologiska Högskolan i Stockholm), GayTek KTH (Kungliga Tekniska Högskolan), HBTQ-studenterna (Lunds Universitet), HÅBETEKU (Göteborgs Universitet), Mälardalens queerstudenter (Mälardalens Högskola), Queerolinska (Karolinska Institutet), RainbowS (Stockholms Universitet), Regnbågen (Linköpings Universitet), Regnbågsstudenterna i Skövde (Skövde Högskola), SFQ Umeå (Umeå Universitet), SFQ Uppsala (Uppsala Universitet), STOLT (Piteå Musikhögskola), Växjö gaystudenterna (Linnéuniversitetet Växjö), Örebro gaystudenter (Örebro Universitet).
.
Här är länken till SFQs hemsida, men ni kan ju bara googla namnet på eran lokalförening så borde ni hitta till dem om de har en egen hemsida. :)
.
Jag hoppas att jag lyckats få er sugna på att gå med i din lokala SFQ-förening. :)
/littleQI was like HBTQ and he was like RFSL and we were like YEAH!

Jag avundas alla som har väldigt aktiva bloggar, jag är bevisligen inte en av dem och motivation har nog en stor del i det hela. Då jag endast haft ett fåtal besökare känns det inte lika motiverande att påbörja hela processen det är att skriva ett inlägg, men den senaste tiden har jag fått kommentarer som gjort att jag velat börja blogga igen. Jag trodde inte ens någon läste, men det gör ni tydligen och det är jag tacksam för. :) Kom gärna med förslag på vad ni skulle vilja läsa om här på bloggen.
.
Med det sagt, har jag redan fått in ett förslag (tack Hanna) och tänker därmed ägna detta inlägg till att uppfylla önskemålet att utveckla mitt förgående inlägg med mer detaljer om olika HBTQ-inriktade grupper. I detta inlägg kommer jag bara skriva om RFSL men för att bespara er känslan att ni sitter och läser en bok (vilket i och för sig kan vara en bra känsla) kommer jag spara de andra grupperna till framtida inlägg. :)
.
RFSL (Riksförbundet för Sexuellt Likaberättigande):
Vad gör? De arbetar för att HBT-personer ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra.
Hur gör? Politisk påverkan, informationsarbete, sociala och stödjande verksamheter. För er som tycker det verkar flummigt så handlar det om att uppvakta politiker, hålla utbildningar, arrangera fester och aktiviteter eller driva telefonjour.
Hur blir man medlem? Medlemskapet är inte kostnadsfritt och man blir medlem på deras hemsida. Medlemsavgiften är just nu 100 Kr för ett helt år, annars är priserna på 300 kr/år eller 200 kr/halvår. Direktlänken finner ni HÄR. Så nu slipper ni leta själva.
Med ett medlemskap får man bland annat även 4 nr av tidningen Kom ut!, nyhetsbrev och rabatter på både RFSLs arrangemang samt annat smått och gott (böcker och boende t.ex.).
.
RFSL har även många (27 st!) lokala föreningar som ofta anordnar egna aktiviteter. Städerna är: Karlskrona, Borås, Falun, Eskilstuna, Trollhättan, Gävle, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Kristianstad, Växjö, Linköping, Malmö, Piteå, Norrköping, Nyköping, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Karlstad, Västerås, Örebro, Östersund och en förening för döva.
Finns din stad med och du känner att du skulle vilja veta mer om vad de gör i just din lokalförening kan du gå in på deras egen hemsida HÄR.
.
Då jag inte själv är aktiv i RFSL i min stad vet jag inte hur åldersfördelningen är men jag har fått intrycket av att det är rätt blandat men med tanke på att RFSL även har ett ungdomsförbund så kanske det är mer icke-ungdomar som är med i RFSL. Ungdomsförbundet kan ni läsa mer om HÄR. De finns inte i lika många städer, men har du tur finns de i just din stad (och jag skulle tippa på att om det inte finns ett ungdomsförbund i din stad men att RFSL finns så är kanske ungdomarna där istället). :)
Om ni är intresserade av att läsa mer om RFSL har de en väldigt bra hemsida där man även kan läsa lite om saker som kan vara intressanta för HBTQ-personer att läsa.
.
Hoppas att ni tycker RFSL verkar vara en intressant förening och att jag lyckats inspirera er till att överväga att gå med. :)
/littleQ

RSS 2.0